pátek 18. dubna 2008

Optimistická úvaha.....


Je to tak trochu začarovaný svět, zvláště pro osobu extrémně citlivou, českého umělce. Pamatuji se, jak Amerika objevila normální kafe a během půl roku byl každých padesát metrů Starbucks Coffe. No už je to i tady. Tesko, Hypernova, Obi a nechybí ani Starbuck. Každý večer zasedáme k televizi a společně s miliony spokojených diváků na celém světě, sledujeme „vyvolení“ nebo „hvězdy tančí“. Pomalu ale jistě máme všichni všechno stejné a tak není třeba závidět. Možná, že už jsme v socialismu a ani o tom nevíme.
Najednou se uprostřed té jednotvárné průměrnosti objeví pošetilý umělec, který se zoufale snaží objevit něco nového, či dokonce originálního. Když se mu to konečně podaří, dočká se odpovědi „naše galerie vystavuje umělce jiného stylu, nemáme zájem“.
Podívejte se na to ovšem z té pozitivní stránky, nezapadáte do žádné stylové kategorie, jste tudíž originální. Není to nádhera? Pravda, ale také nevystavitelný.
Angličtina, jinak jazyk velice mazaný, má na to výborný výraz „it’s different“, což znamená je to jiné, rozdílné. V jazyce českém by se dalo říct „ je to čmáral“.
Nezoufejte je na to další anglický výraz „dare to be different“ – má odvahu být jiný.
Ano, chce to odvahu, ale stojí to za to. Každý kdo to poznal mi to určitě potvrdí.

Žádné komentáře: