čtvrtek 8. listopadu 2007

Jaké jsou časté podvody

Dostávám dotazy na téma : některé zahraniční galerie nabízí výstavy za poplatek.
Náklady na takovou výstavu mohou být poměrně vysoké a galerie nemá potom zájem propagovat vaší práci vzhledem k tomu, že dělá peníze z pronájmu a ne z prodeje. Stejný případ jsou nakladatelé uměleckých knih. Dostávám nabídky skoro každý den. Nakladatel vydělává peníze účtováním poplatků za prostor ve své knize, takže samotný prodej knih už není tak důležitý. Výsledek je velmi limitovaná publicita za hodně peněz z vaší kapsy.
Existuje celá řada galerií,organizátorů soutěží,nakladatelů …..kteří nabízejí desperátním umělcům špatné služby a to ne z lásky k umění, ale nechutné lásky k penězům. Je to jungle a je třeba být velice opatrný. Já osobně nemám problém s tím že vysoké procento z prodeje díla jde majiteli galerie, protože náklady na provozování a vůbec schopnost najít zákazníka a dílo prodat musí být patřičně oceněno. Ale dealers tohoto typu nemají s uměním nic společného.
Zamyslete se nad tím, proč taková galerie potřebuje tak agresivně inzerovat –hledáme umělce- když nabízejí tak výhodné služby. Pokušení je velké už proto, že se obyčejně jedná o vyzkoušený koncept, který je stále vylepšován a v zemi jako je Česká Republika s neexistující tradicí v profesionálním marketingu umění má velkou šanci.
Vytáhněte starou dobrou kalkulačku a začněte počítat: poplatek galerii, náklady na vernisáž, doprava, pojištění a rámování. Kolik musím prodat abych dostal mé náklady zpátky?
Když zase otevřete email nebo uvidíte v časopise inzerát "Call For Artists" nebo "Competitions" zamyslete se pořádně než začnete psát odpověď.
Časté podvody:
Galerie které nabízejí výstavy za poplatek (Londýn, New York)
Nabídky agentur, které Vás představí za poplatek kurátorům, do muzeí a galerií.
Účast na všemožných soutěžích za poplatek.
Uvedení Vaší práce v uměleckých publikacích za poplatek.
Umělecké webové stránky, které za poplatek vystaví Vaší práci.
V každém případě si vyžádejte reference, které si řádně prověříte, než vydáte peníze.

3 komentáře:

de řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

Absolutne skvely blog, skvele informacie. Moje skusenosti, myslienky, problemy etc. sa uplne zhoduju s tym, co tu bolo povedane. Som rada, ze to niekto zacal takto pisat a este k tomu "mluvi cesky" :)

Ohladom spoplatnenia publikacii je to trosku komplikovanejsie najma v oblasti uzitkoveho umenia - ilustracia. Kedze pracujem v prvom rade ako ilustrator, tak v tejto oblasti este stale silne vedu tzv. source books. Teda knizky, v ktorych si predplati vytvarnik priestor a ma zarucenu distribuciu k vybranej klientele. Je zarucene, ze tieto knizky (Contact, Artbook, Images, Luerzers Specials) sa urcite dostanu na spravne miesta, funguje to uz takto roky s vacsou ci mensou spokojnostou kolegov ilustratorov. Ich sluzby vyuzivaju aj zabehnuti agenti zdruzeni pod organizaciou SAA (Society of Artists Agents), ktora vytvarnikovi slubuje ferovy pristup. ALE stale je to isty druh loterie, neznamena to zaroven isty uspech-objednavku.

Zdravi,

Petra Stefankova
http://www.yetanotherface.com
http://www.petrastefankova.com

Unknown řekl(a)...

Mám dobrou skušenost s prezentací své tvorbý, www.saatchionline.com
a nový studenský projekt
www.studentszine.com.Přatelska komunita je pervektní.
dopuručuji Zdenek Zámečník
www.galerie-nikol.cz