čtvrtek 1. listopadu 2007

Jak se stát slavným umělcem

Snažíte se dát dohromady pořádné portfolio a moc se vám to nedaří ? Nezoufejte. V dnešním uměleckém světě je plno způsobů jak se dostat na přední stránky magazínů. Upřímně řečeno, nemá vůbec smysl umění dělat, když přátelé a rodiče nevidí vaší tvář pravidelně na stránkách časopisů. Základním předpokladem je umět uměleckou myšlenku náležitě zveličit. Váš nápad musí křičet:" podívejte se vy hluchoty tady stojí umělec, který se vám snaží něco říct". Tady je několik způsobů, jak upoutat pozornost. Možná, že se vám některý zalíbí.

Existuje zaručená metoda jak upoutat pozornost. Jděte do velkých rozměrů. Umění, drogy, sex nebo zbraně, čím větší tím lepší. Velké věci jsou zajímavé. Například pyramidy, myslíte že by budily takový zájem, když by je faraón budoval 1.5 m vysoké? Jak musíme zaklonit hlavu a dívat se nahoru tak se objevuje jiná dimenze a začíná to být zajímavé. Jeff Koons a jeho Puppy je dobrým příkladem. Umění musí dát hodně práce. Takže začněte organizovat své asistenty a objednejte jeřáby.



Další oblíbená metoda je pohoršovat a šokovat veřejnost ale bohužel tento způsob už nepracuje tak dobře jako dřív. Široká veřejnost je už zvyklá na leccos a začíná být velice těžké vymyslet něco, co by vůbec lidi šokovalo. Na druhé straně je třeba si uvědomit, že jsme bourali bariery desítky let, takže se není čemu divit. Například hromadné fotografovaní nahých těl je už tak profláknuté, že i známý český fotograf se do toho pustil. Akty, sex a nahá těla patří dnes za uznávaný umělecký styl ale novinkou jsou mrtvá nahá těla ve sportovních pozicích ano ty teď budí ten správný umělecký zájem.



Jednoduchá metoda na úspěch je zobrazování osobností či celebrit v neobvyklých situacích nebo neobvyklou technikou. Andy Warhol byl mistrem této techniky. Znám případ umělce, který odstartoval svojí kariéru malováním portrétů politických osobností. Takový obraz se stal samozřejmě ne anonymním státním darem a putoval do zahraničí s mnoha dalšími dárky. Ale pozor, tady se jedná o seriozní portrét.

No a na závěr zmínka o velmistrovi před kterým každý bledne, Damien Hirst, genius, který je vždy jeden krok dopředu. Je známý svými výtvory, jako žralok naložený ve formaldehydu, nebo kráva přeříznutá napůl pásovou pilou. Jeho posledním dílem je lidská lebka obložená diamanty, což je nejdražší umělecká práce na světě. Kdo se může pochlubit něčím podobným?

Žádné komentáře: