středa 27. února 2008

Jak fotografovat umění....


Fotoaparát
Je samozřejmě velice důležité použít kvalitní fotoaparát. Když nejste profesionální fotograf, je nejlepší digitální kamera.
Digitál, který má 3 mega pixels a více je postačující, ale pokud se chystáte koupit nový aparát, je lépe se poradit s odborníkem. Na trhu je spousta nabídek a digitální kamery, které mají 6-7 mega pixels už nejsou dávno luxusní položkou. Vyplatí se investovat do kvalitního aparátu, protože každý umělec by měl mít fotoarchiv svých prací a výstav. Určitě fotografovat budete často.

Scener
Na některé umělecké práce, obyčejně menšího formátu, je lepší použít scener.
Scenery domácího typu, které mají A4 nebo A3 formát, jsou dnes finačně dostupné a ani jejich kvalita není špatná. Můžete je samozřejmě použít i na větší formáty, ale potom je třeba snímat jednotlivé sekce, které se spojí dohromady. Scener je třeba nastavit minimálně na rozlišení 300DPI. Originál musí dokonale přilehnout ke skleněné desce, aby se zabránilo tvoření stínů.

Stojan
Při fotografování uměleckých děl je dobré použít stojanu, i když většina nových digitálních fotoaparátů má stabilizátor, a tak se stojan vyplatí. Zabrání totiž pohybu kamery a současně můžete zachovat stejnou vzdálenost, osvětlení apod. při opakovaném fotografování.

Zaostření
Je třeba zvolit takovou hloubku ostrosti, aby celé umělecké dílo mělo stejnou ostrost.V případě, že se jedná o 3D objekt, to není jednoduchý úkol.

Stíny, reflexe
Nedoporučuje se fotografovat umělecké práce, které jsou zarámované pod sklem. Sklo obyčejně způsobuje problémy jako zrcadlení, zkreslování, změnu barev apod.
Dalším problémem při fotografování jsou pasparty, které vrhají stíny. Vyplatí se proto dělat veškeré fotografické práce před rámováním, nebo před aplikováním lesklého laku na olejové obrazy.

Nastavení fotoaparátu
Při fotografování uměleckých prací nastavte fotoaparát na co nejvyšší možnou kvalitu. Nepoužívejte ekonomické nastavení, efekty, makro apod.

Osvětlení
Umělecká díla se obyčejně fotografují nejlépe za denního světla. Vyberte si místo s konstantním, ale ne extrémně silným denním světlem. V případě, že světelný zdroj, jako například okno, osvětluje objekt pouze ze strany, může docházet ke zkreslování barev. Je důležité osvětlit umělecké dílo naprosto rovnoměrně. Dále pak je třeba dávat pozor na stíny, které vrhají sousední objekty. Nedoporučuje se používat blesk, který obyčejně přesvětlý prostředek, zatímco hrany zůstávají tmavé. Nejlepší podmínky pro fotografování jsou venku za přírodního světla. Fotografování v zimních měsících, kdy bývá šero, nebo uvnitř, za použití umělého osvětlení, je poměrně komplikované.

Umístění objektu v hledáčku fotoaparátu
Umělecký objekt by měl zabírat co největší plochu fotografie. Nedoporučuje se používat digitální zoom a macro. Postavte fotoaparát přímo před střed a kolmo k uměleckého objektu.

Fotografování bílé barvy
Fotografování bílého papíru, nebo bílých částí uměleckého objektu je velice komplikované. I malé nerovnosti vrhají šedé stíny, a proto je třeba dokonalé osvětlení. V tomto případě se vyplatí použít scener, kterým obyčejně dosáhnete lepší výsledky.

Archivování fotografií
Na počítači si vytvořte samostatnou složku, v které uložíte originály. Upravené fotografie ukládejte do odděleného souboru. Současně si vypalte archiv originálů na CD či DVD.

Editování fotografií
Originální fotografie by měly být natolik kvalitní, aby editování bylo jen minimální.
Existuje celá řada programů na editování digitálních fotografií, které umožňují upravit barvu, velikost apod.
Originály uložte do souboru ve formátu jpg a to ve 100% kvalitě. Nejlepší velikost je kolem 1,000 pixels. Zvolte takové jméno, pod kterým snímek snadno najdete v archivu.

1 komentář:

Magister Plivník řekl(a)...

Bezva článek a začínajícím opravdu hodně pomůže - s pozdravem Plivník :-))
www.volny.cz/dr.ritz/