pondělí 24. března 2008

Jak napsat tiskovou zprávu.......



Chystáte výstavu, pořádáte zajímavou akci, máte nový design? 

V tom případě je třeba napsat tiskovou zprávu. 
Napsat dobrou tiskovou zprávu a zaujmout novináře i čtenáře, není lehký úkol, ale na druhé straně znamená publicitu zadarmo. Takže se vyplatí do toho pustit.
Nejdřív vyberte vhodné médium například umělecký magazín, místní noviny, nebo internetový portál.

Pamatujte, že redakce hledá zajímavé zprávy pro své čtenáře. Takže si dobře ujasněte obsah článku. Tisková zpráva by měla být krátká, jasná a k věci. Zaměřte se pouze na jedno sdělení, toho se držte a nesnažte se ho příliš komplikovat.
Titulek by měl být krátký, výstižný a především poutavý. Musí zaujmout novináře, aby ji vybral do svých novin.
První odstavec je hned po titulku nejdůležitější. Je to hlavní část článku, kterou si redaktor přečte. Proto v začátku textu uvádíme ty nejdůležitější sdělení, které tvoří hlavní prvky celé zprávy. Měly by odpovědět na základní otázky: kdo, co, kdy, kde, proč a jak. 
Délka tiskové zprávy by měla být maximálně 500 slov. Na závěr se vždy uvádí kontaktní osoba a její telefonní číslo, na kterém můžete získat další podrobnosti a informace.Grafická úprava tiskové zprávy je důležitá.
Po odeslání tiskové zprávy je dobré zkontaktovat příslušného redaktora a ověřit si, zda byl text doručen, jestli mají o článek zájem a také jestli nepotřebují další doplňující informace.
Důležité je načasování odeslání tiskové zprávy. U deníků je to den před dnem, kdy předpokládáte její zveřejnění, vyhněte se ale pátku. U jiných periodik je vhodné zjistit si uzávěrku a tu za každou cenu stihnout.



Osnova tiskové zprávy
-----

TISKOVÁ ZPRÁVA

Více informací na::
Jméno
Adresa
Telefon
Fax
Email

Titulek (výstižný a především poutavý)

Měsíc, Den, Rok ,Město (základní informace: kdo, co, kdy, kde, proč a jak).

První odstavec (nejdůležitější sdělení, které tvoří hlavní prvky celé zprávy).

Případné doplňující ůdaje, které rozvíjí první část textu.

Odkaz (kontaktní osoba a její telefonní číslo, webové stránky).


###

-----


2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zaujima ma taka vec - pokial napisete tlacovu spravu, cez ake kanaly ju distribuujete? Napisete priamo vydavatelovi nejakych novin alebo cez agenturne sluzby?

jbstudio řekl(a)...

Doporučuji poslat zprávu do redakce novin.Nejlépe vyhledat jméno redaktora, který se Vaším tématem zabývá a případně za několik dnů zavolat a poptat se jestli je možné zprávu vytisknout.