pondělí 10. prosince 2007

Umělecké tisky……..



Asi se mnou budete souhlasit, že namalovat obraz je hodně přemýšlení a ještě více práce. Vyvrcholením celé záležitosti je ovšem šťastný sběratel, který si odnáší dílo domů. Takže originál je pryč a nezbývá než začít znovu. Ted si představte, že se nemusíte loučit se svými originály. Ano začněte prodávat umělecké tisky. Současná technologie je na velice vysoké úrovni a poměrně dostupná. Když uslyšíte na vaší výstavě poznámku jako " jsou to krásné obrazy, ale nemůžeme si je dovolit," pak je třeba začít přemýšlet o uměleckém tisku.
V zahraničí mají pro to dokonce speciální jméno – Giclee art print. Pochází z francouzštiny a znamená střik - spray, což je základní princip funkce inkjektových tiskáren. Ovšem profesionální tiskárna je podstatně větší než ta, kterou máte doma, a hlavně používá inkousty s vysokou světelnou odolností, takže kvalita barev vydrží až 25 let. Tisknout lze na různé druhy papíru nebo plátna. Velkou výhodou je, že nemusíte objednat velké množství tisků, ale jen tolik, kolik potřebujete.

2 komentáře:

Jiri Pliestik řekl(a)...

Testoval jsem a jiz pouzivam tuto technologii, predevsim pro jeji moznosti rozvijet klasicke techniky malby, kresby apod, doporucil jsem ji i svemu priteli maliri.Ackolic se mnoho nasich kolegu tvari skepticky, nevidim duvod nevyuzit nastroj, ktery mi umoznuje se vyjadrovat, kreslim i na tabletu bud primo nebo do predkreslenych struktur....pak nasleduje zminovany tisk, mimochodem mnoho fotografu tuto techniku jiz take vyuziva, ahoj

Anonymní řekl(a)...

Ja mam tu "nevyhodu" v porovnani s tradicnym maliarom ci socharom, ze som digitalny umelec. Urcite viete, ze donedavna (a niekde to este pretrvava) sa na digitalne umenie pozeralo cez prsty, hlavne ak ide o obchod s takymto umenim. Avsak, z mojho pohladu aj sucasna fotografia vyuziva automatizovane postupy a vystup a predsa jej hodnota neklesa.

Riesim to tak, ze davam tlacit velmi limitovane serie (do 10ks) alebo v pripade 3 metrovych digitalnych platien max 1ks. Dielo je signovane, datovane, tlacene najmodernejsou technologiou, ktora ma v dobrych podmienkach stalost aspon 70 rokov (podla vyrobcu).

Takto prezentovane digitalne vystupy mozno dobremu kupcovi predavat za tisicky dolarov (zalezi na umelcovi i penazenke kupcu), mam to osobne overene a vyskusane.

Zdravi,

Petra Stefankova
http://www.yetanotherface.com
http://www.petrastefankova.com