sobota 17. května 2008

Český portrét..........


Po dvou měsících tvrdé práce na přípravě Českého portrétu zbývá mnoho otázek a málo odpovědí.
Jak to vypadá s reputací našeho umění ?
Co se to děje s grandy a finanční podporou ?
Kde jsou sponzoři ?
Potencionální hlavní sponzor Českého portrétu nám s omluvou sdělil, že umění je pro ně přiliž kontroversní.
Současná bitva herců o peníze a negativní publicita asi našemu umění moc nepomůže.
Co říkáte následujícím poznámkám:
Kultura není rohlík, slýcháme ze strany umělců. Hned poté následují nářky nad existenční nejistotou těch, kteří jsou s „kumštem“ spojeni co do hlavního zdroje obživy. Z logiky tedy vyplývá, že se této činnosti věnují proto, že je prostě baví, nacházejí v ní pocit radosti a naplnění. Takové štěstí ale velká většina lidí nemá; podle výzkumů veřejného mínění stráví velká část lidí nemalou, či dokonce podstatnou část pracovní doby činnostmi, které by jinak než „za peníze“ nedělali.
Proč stejně intenzivně jako pražští divadelníci neprotestují například hudebníci? Přece proto, že jiné druhy umění jsou více zvyklé na samostatný život a méně závislé na dotacích.
Umělci nebývají z těch, kteří přemýšlejí o výdajích. Utratit se dá jakékoliv množství peněz, zvlášť lehce se utrácejí ty, které si sami nemusíme vydělat. O to důležitější je, aby odpovědné managementy spravující dotované scény byly skutečně nuceny dávat svým umělcům nějaké racionální hranice. Přemýšlet o tom, zda se nedá udělat totéž za méně peněz. A dokonce jak nějaké další vydělat.
Takže nezbývá než konstatovat, že Český portrét se tento rok neuskuteční.
Díky všem kteří projevili zájem, třeba se nám to v budoucnu podaří.
artyCZECHS

Žádné komentáře: